Gülşah'ın Aynası

16 Ağustos 2015 Pazar

TAVUK SUYU



Çok güzel bir milletiz biz, çok güzel adetlerimiz var, dar günde sevdiklerimizin yanında olmayı biliriz biz. Hastayı, darda kalmışı önemseriz. Elimizden ne geliyorsa yaparız. Bugün ben de zor bir ameliyat geçirmiş bir arkadaşım için bir tencere yemek yapmaya niyet ettim. Tarifi de sizlerle paylaşarak hem et suyu hem pilav yapmanın inceliklerinden bahsetmek istedim. Et suyu ile başlıyoruz o zaman.



Malzemeler:


3 tane tavuk kalça

1 orta boy patates

2 küçük havuç

1 orta boy soğan

1 dal taze nane

1/2 demet maydanozun sapı

1 tatlı kaşığı tane karabiber

1 çorba kaşığı tuz

2 adet defne yaprağı

2 litre su

1 kahve fincanı elma sirkesi

Tarif:


Yoğun lezzet isteyenlerin, etleri yağsız tencerede kavurduktan sonra, diğer malzemeleri ve suyu ekleyerek elde ettiği daha koyu renkli ancak, bu tarife göre kavurma işleminden ötürü daha sağlıksız olan tariflere ulaşmaları mümkün. 

Etli kemikleri kavurarak hazırlanacak bir et-kemik suyu tarifi de vereceğim. Ama öncelikle bebekli-küçük çocuklu anneler ve sağlıklı bir yöntemle et suyu elde etmek isteyenler için bu yöntemi anlatalım. Zaten bu şekilde elde ettiğiniz tavuk suyunun tadına da bayılacaksınız, emin olun. Bulyon tabletler çöpeee....

Öncelikle tavukların üstünde tam olarak ayıklanmadan bırakılan tüylerinden, tüy köklerinden ve kirliliklerinden kurtulmak için derisini sıyırıyoruz. Ve tavuklarımızın üzerindeki kandan kurtuluncaya kadar 3-4 su değiştirerek, berrak su elde edinceye kadar tavukları soğuk suyun içinde bekletiyoruz. Artık tavukların bulunduğu kabın dibinde kanlı su bulunmadığında tavuklarımızı büyükçe bir tencereye alıyoruz.



Resimde de görüldüğü gibi yıkayıp ayıkladığımız ve gelişigüzel parçalara böldüğümüz patates, havuç, soğan, yıkanmış yarım demek maydanoz sapı, 2 adet defne yaprağı, bir dal nane, karabiber ve tuzu tavuklarımızın üzerine ekliyoruz. Üstüne 2 litre su ve 1 kahve fincanı elma sirkesini de ekledikten sonra hızla kaynamaya bırakıyoruz. Kaynayan tencerenin altını kısıp tavuk suyumuz iyice lezzetleninceye kadar 4-5 saat kısık ateşte kaynatmaya devam ediyoruz. Bu şekilde yaklaşık 1 litre çok lezzetli tavuk suyu elde etmiş olacaksınız. İster dondurup pilava ister çorbalara kullanın :)


Ben bu seferde elde ettiğim tavuk suyunun çoğunu pilav için kullandım. Kalan tavuk suyunu da böyle mini silikon kek kalıplarına doldurup küçük kısımlar halinde dondurdum. Böyle çok kolay kullanılıyor, pilav yaparken hemen ele geliyor ve su kaynarken hemen bu buz küpleri de eriyip hızla yaptığım pilavlara lezzet katıyor.

Afiyet olsun!



Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...