Gülşah'ın Aynası

30 Ağustos 2015 Pazar

KEMİK SUYU-ET SUYU


Geçen haftalarda tavuk suyu yapmıştık, hatırlarsanız. Bu hafta da et suyu yapalım :) 

http://gulsahinaynasi.blogspot.com.tr/2015/08/tavuk-suyu.html



Malzemeler:


1 kilo kırılarak iliği ortaya çıkarılmış dana kemiği

1 orta boy patates

2 küçük havuç

1 orta boy soğan

1 tatlı kaşığı tane kişniş (evde varsa, yoksa olmasa da olur)

1/2 demet maydanozun sapı

1 tatlı kaşığı tane karabiber

1 çorba kaşığı tuz

2 adet defne yaprağı

2 litre su

1 kahve fincanı elma sirkesi

Tarif:

Bu harika bir tarif :) Birkaç küçük püf noktası var, dikkat edilirse herkes kolaylıkla yapar :)

Öncelikle kemikleri üzerinden kanlı suyu gidinceye kadar suda bekletiyoruz. Bu suyu sık sık değiştiriyoruz. Eğer aldığınız kırık kemiklerin içinde kırmızı ilik varsa, kanlı su bitmez ve bu ilik et suyunun tadını bozar, rengini koyultur, suya bulanıklık veren küçük kahve rengi pıhtılara sebep olur. Bu yüzden kırmızı ilikli kemikleri kemik suyu işinden uzak tutun, beyaz ilikli kemikler harika :)


Yoğun lezzet isteyenler için bu tarifte kemiklere hafif bir kavurma-mühürleme işlemi yaptım. Bu işlem için ocağı harlı açın ve iyice ısınmış boş çelik tencereye kemikleri koyup çevirin.


Kemikler ve üzerindeki etler sıcak yüzeye deyip rengi koyulaştığında malzeme listesindeki tüm malzemeleri üstüne ekleyin ve su kaynayıncaya kadar harlı ateşte, su kaynayınca ocağın küçük gözünün en kısık ateşinde yaklaşık 4-5 saat -ne kadar vaktiniz varsa- kaynatın.


Tavuk suyu kadar berrak olmayan daha koyu renkte yaklaşık 1 litre kemik suyunuz olacak. Donmaya uygun tercihen silikon kaplar içinde dondurun. Dondurduktan sonra kalıptan çıkardığınız et sularını bir buzdolabı poşetine alarak saklayabilirsiniz. 

Kemik-et suyunu pilavlarınızda, çorbalarınızda hem sağlık hem lezzet katmak için kullanın. 

*Sadece kemik değil 1-2 parça da dana gulaş parça alıp daha zengin bir et suyu  hazırlayabilirsiniz. Ancak bir şekilde et tüketildiği ancak kemikli et haşlanarak çok sık yemek yapılmadığı için, kemik suyunun önemini azımsamayın, bu tarifi sadece etle değil ama mutlaka kemikli uygulayın.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...